Veelgestelde vragen

Algemeen

Wat doet Hfftig precies? plus_source

Hfftig koppelt Apeldoornse jongeren, die een steuntje in de rug willen, aan een coach die hen verder op weg helpt.

De doelen zijn persoonlijk en bepaalt de jongere zelf, samen met de coördinator van Hfftig.

Een traject bij Hfftig duurt maximaal een jaar en soms korter; altijd in overleg met de jongere.

Wat is de rol van ouders bij het traject binnen Hfftig? plus_source

Hfftig is een project waarin de jongere, en zijn of haar doelen, centraal staat. Iedere Apeldoornse jongere van 13 - 23 jaar kan een beroep doen op een coach van Hfftig, mits er doelen zijn om aan te werken.

De kennismaking doen we met de jongere zelf. Hij/zij mag zelf bepalen of er iemand meegaat, bijvoorbeeld een ouder of iemand van school. In het gesprek richten we ons hoofdzakelijk op de jongere zelf; wat heeft hij of zij nodig en wat zijn de doelen, wensen en verwachtingen.

Wij stimuleren altijd dat jongeren thuis vertellen dat ze zich bij Hfftig hebben gemeld. Daarnaast is het zo dat we een samenwerkingsovereenkomst aangaan als een jongere gekoppeld wordt aan een coach. Voor jongeren onder de 16 jaar geldt dat ouders een toestemmingsformulier ondertekenen.

Wie zijn er coach bij Hfftig? plus_source

Hfftig beschikt over ruim 50 vrijwilligers die coach zijn voor het project. Ze worden begeleid en aangestuurd door een coördinator, die in dienst is bij Stimenz. De meeste vrijwilligers zijn actief als coach, maar er zijn ook mensen die de coaches begeleiden en de kwaliteit bewaken.

In principe kan iedereen zich melden als coach, maar men moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen. De coach moet akkoord gaan met de gedragscode 'coach Hfftig' en een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) overleggen.

Iedere coach wordt getraind en neemt jaarlijks deel aan een aantal zogenoemde intervisiebijeenkomsten. Verder kan een coach voor vragen altijd terugvallen op de coördinator.

Welke jongeren kunnen zich aanmelden bij Hfftig? plus_source

Ben jij tussen de 13 en 23 jaar? Woon je in de gemeente Apeldoorn? Dan kan jij je aanmelden bij Hfftig!

Het belangrijkst is dat de jongere zelf open staat om met een coach aan de slag te gaan. Na aanmelding houdt de coördinator een kennismaking met jongere. Daarin worden de vragen en wensen goed in kaart gebracht en eventuele doelen om aan te werken. Daarna kijkt de coördinator naar de meest geschikte coach.

Kernbegrippen van Hfftig zijn: vrijwilligheid, motivatie en maatwerk.