2018-07-18

Over coach Jaap

Net dat zetje kunnen geven...

Toen ik hoorde over het project Hfftig triggerde dat meteen iets. Een coach die er voor jou is, niet vanuit school, je ouders of instanties, maar gewoon omdat jij dat wilt. Omdat je ergen mee zit, vastloopt of gewoon iemand wilt die naar je luistert zonder oordeel.

Ik heb me zonder te bedenken aangemeld als coach. Wat als ik vroeger deze mogelijkheid had gehad! Ik had het niet makkelijk vanaf m’n 12e. Veel problemen op school en met m’n ouders. Dat liep behoorlijk uit de hand en uiteindelijk ben ik op het speciaal onderwijs beland voor zeer moeilijk opvoedbare kinderen. Het was een eenzame tijd want niemand begreep me, maar iedereen vond iets en verwachtte iets van me.

Had ik toen de mogelijkheid gehad om met een coach te kunnen praten over mijn leven zoals bij een project als Hfftig. Dan was het misschien een stuk makkelijker geweest. Een coach die zonder oordeel, er voor jou is!

Het is met mij wel goed gekomen uiteindelijk, maar wel de ‘hard way’. Gelukkig zijn er bevlogen professionals in de jeugdzorg die topwerk verrichten iedere dag. Toch zijn er veel jongeren die vastlopen en voordat je toegang hebt tot professionele hulp is er vaak al veel gebeurd. Hoe mooi is het dat je veel problemen voor kunt zijn. Het leven is soms topsport en geen enkele topsporter kan zonder coach om kampioen te worden. Iemand die z’n talenten herkent en net dat zetje in de goede richting geeft om kampioen te worden.

Dat is waarom ik coach geworden ben en in de afgelopen jaren een paar jongeren net dat zetje in de goede richting heb kunnen geven. Want iedereen heeft de talenten om kampioen te zijn, op je eigen manier! Je uitdaging en je talenten, die staan voor mij altijd centraal bij de coachingstrajecten. Je spreekt een doel af en werkt daar in maximaal een jaar samen naartoe. Vaak kom je onderweg nog andere dingen tegen, geen probleem, dan stellen we de doelen wat bij!